Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Lazania z jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepyszna lazania z jarmużem

Lazania z jarmużem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lazania z jarmużem

 

  • 300 g jarmużu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 duża cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki beszamelu
  • 12 płatów makaronu
  • Sól
  • Pieprz
  • Ulubione zioła – użyłam suszonego oregano i bazylii
  • 200 g sera żółtego

 

Sposób przygotowania:

Lazania z jarmużem
Jarmuż umyć i przebrać, usunąć grubsze łodyżki. Listki porwać na kawałki. Na patelni rozgrzać masło, dodać przeciśnięty czosnek i przesmażyć chwilę. Wrzucić liście, smażyć aż zmniejszą objętość. Odstawić. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć mięso rozdrabniając drewnianą łopatką. Wrzucić pokrojoną paprykę i cebulę. Przesmażyć. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Na dno naczynia żaroodpornego wylać 2-3 łyżki beszamelu (doprawiłam solą i pieprzem i musztardą). Wyłożyć 3 płaty makaronu. Nałożyć połowę sosu mięsnego. Przykryć 3 płatami makaronu. Polać odrobiną beszamelu, wyłożyć jarmuż, polać beszamelem i nakryć makaronem. Następnie wyłożyć drugą połowę sosu mięsnego, przykryć pozostałym makaronem, wylać resztę beszamelu i posypać tartym serem. Piec około 30-35 minut w 190 stopniach.
Lazania z jarmużem
Jarmuż umyć i przebrać, usunąć grubsze łodyżki. Listki porwać na kawałki. Na patelni rozgrzać masło, dodać przeciśnięty czosnek i przesmażyć chwilę. Wrzucić liście, smażyć aż zmniejszą objętość. Odstawić.
Lazania z jarmużem
Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć mięso rozdrabniając drewnianą łopatką. Wrzucić pokrojoną paprykę i cebulę. Przesmażyć. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Lazania z jarmużem
Na dno naczynia żaroodpornego wylać 2-3 łyżki beszamelu Wyłożyć 3 płaty makaronu. Nałożyć połowę sosu mięsnego. Przykryć 3 płatami makaronu. Polać odrobiną beszamelu, wyłożyć jarmuż, polać beszamelem i nakryć makaronem.
Lazania z jarmużem
Następnie wyłożyć drugą połowę sosu mięsnego, przykryć pozostałym makaronem, wylać resztę beszamelu i posypać tartym serem.