Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Lazania z mięsem i pieczarkami wg Konczi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczna domowa lazania z mięsem i pieczarkami zapiekana z serem żółtym i mozzarellą

Lazania z mięsem i pieczarkami wg Konczi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lazania z mięsem i pieczarkami wg Konczi

 

  • makaron lazania
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 średnie cebule
  • sos np meksykański
  • 2-3 ząbki czosnku
  • zielona pietruszka
  • 0,5 kg pieczarek
  • przyprawy sól, pieprz, bazylia, oregano
  • Dodatkowo:
  • 20-30 dkg żółtego sera
  • 150 g mozzarelli
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

 

Sposób przygotowania:

Lazania z mięsem i pieczarkami wg Konczi
W osolonej wodzie gotujemy makaron lazanie. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulkę oraz pietruszkę zieloną drobno kroimy. Ser żółty i mozzarelle ścieramy na tarce na dużych oczkach. Przygotowujemy sos beszamelowy (wg przepisu ). Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulkę wraz z czosnkiem, Dodajemy mięso mielone i smażymy około 5-7 minut. Dodajmy sos meksykański oraz zieloną pietruszkę. Dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym rozsmarowujemy masło i wykładamy makaronem następnie farszem mięsnym, grzybkami, sosem beszamelowym i żółtym serem. Układamy kolejne warstwy zakańczając makaronem posypanym żółtym serem i serem mozzarellą. zapiekamy w piekarniku na 180 stopni przez 20 minut. Smacznego
Lazania z mięsem i pieczarkami wg Konczi
Składniki niezbędne do przygotowania smacznej lazanii
Lazania z mięsem i pieczarkami wg Konczi
farsz mięsny - cebulka, czosnek, mięso mielone, sos meksykański, pietruszka
Lazania z mięsem i pieczarkami wg Konczi
W naczyniu wysmarowanym masłem układamy makaron i farsz mięsny
Lazania z mięsem i pieczarkami wg Konczi
Kolejne wartswy lazani - pieczarki, sos beszamelowy, zółty ser