Sylwia37

Sylwia37

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Lazania ze szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jak kuchnia włoska to oczywiście makarony.Uwielbiam lazanie, moje ulubione i popisowe danie.

Lazania ze szpinakiem

Składniki:

Lazania ze szpinakiem

 

  • 6 płatów makaronu lazanie
  • 2 cebulki dymki
  • ząbek czosnku
  • po 1/2 pęczka natki i koperku
  • 2 pomidory
  • 4 plastry szynki
  • 4 łyżki oleju
  • 25 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 25 dag mrożonego szpinaku
  • 12 dag mozzarelli
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki śmietany
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • łyżka masła
  • 6 pomidorów
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Lazania ze szpinakiem
Płaty lazanii ugotować według przepisu na opakowaniu. Dymkę pokroić w krążki. Czosnek obrać, posiekać. Natkę i koperek posiekać. Pomidory opłukać, pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w paseczki. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, włożyć mięso mielone, przesmażyć. Dodać dymkę i czosnek, smażyć jeszcze chwilę. Włożyć pomidory, szynkę i zieleninę, przyprawić solą i pieprzem. Rozmrożony szpinak rozmrozić na patelni, aby woda wyparowała. Formę żaroodporną posmarować resztą oleju. Wyłożyć cienką warstwę śmietany roztrzepanej z jajkami i serem. Ułożyć 2 płaty lazanii, na nich połowę szpinaku, posmarować ponownie masą śmietanową. Przykryć 2 płatami lazanii, wyłożyć warstwę mięsa. Ponownie posmarować masą śmietanową, wyłożyć 2 pozostałe płaty lazanii i szpinak, posmarować masą śmietanową, obłożyć plasterkami mozzarelli. Posmarować resztą masy śmietanowej, obłożyć wiórkami masła. Sos: pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pomidory i przecier pomidorowy, dusić 10 min, ew. podlać odrobiną wody. Sos przyprawić solą i pieprzem, polać lazanię. Piec ok. 35 minut w temp. 200 C.