Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Łazanki z kapustą duszoną z kminkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Łazanki ( a w zasadzie różne makarony z kiszoną kapustą ) to jedno z moich ulubionych dań .

Łazanki z kapustą duszoną z kminkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łazanki z kapustą duszoną z kminkiem

 

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1/4 szklanki oleju
  • pieprz mielony
  • 1 łyżka kminku ( ziarna)
  • cukier trzcinowy brązowy
  • 25 dag makaronu łazanki
  • 10 dag wędzonki

 

Sposób przygotowania:

Łazanki z kapustą duszoną z kminkiem
Spróbować kapustę - jeśli jest za kwaśna przelać wodą by spłukać trochę kwasu. Zalać wodą i gotować 20 minut. Odcedzić zostawiając ok pół szklanki płynu z gotowania. Wlać olej . Wrzucić szczyptę cukru , kminek , szczyptę pieprzu. Dusić jeszcze 20 minut. W czasie kiedy kapusta się dusi ugotować al dente makaron - odcedzić . Wędzonkę pokroić w kostkę . Wrzucić na rozgrzaną patelnię i wytopić na skwareczki. Skwarki wyjąć, a tłuszcz wlać do kapusty- wymieszać. Wymieszać makaron z kapustą , posypać skwarkami . * Proponuję gotowanie kapusty w o wiele większej porcji niż jest nam potrzeba ( tzn. sama kapusta z olejem, cukrem , pieprzem i kminkiem) , podzielenie na porcje i zamrożenie . Potem możemy jej używać jako farsz do pierogów , krokietów, jarzynkę do pieczonych mięs , bazę na niby bigos lub na takie łazanki z kapustą.
Łazanki z kapustą duszoną z kminkiem
Kapustę obgotować- odcedzić -dodać olej i przyprawy i dusić 20 minut
Łazanki z kapustą duszoną z kminkiem
Wytopić skwarki z drobno pokrojonej wędzonki
Łazanki z kapustą duszoną z kminkiem
Ugotować łazanki w osolonej wodzie i odcedzić
Łazanki z kapustą duszoną z kminkiem
Wymieszać odcedzony makaron z uduszoną kapustą - posypać skwarkami