migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Łazanki z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Łazanki w wersji postnej w sam raz na wigilijny stół ale nie tylko, w końcu przecież nie tylko w Wigilię jemy potrawy bezmięsne. Makaron łazanki, pyszna domowa kiszona kapustka i pachnące suszone grzybki razem tworzą bardzo sycące danie.

Łazanki z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łazanki z kapustą i grzybami

 

  • 50 g suszonych grzybów, u mnie duże kapelusze prawdziwków i podgrzybków
  • 600 g kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • woda ok 2 szklanek
  • 2-3 listki laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • majeranek
  • olej rzepakowy
  • 250 g makaronu łazanki

Sposób przygotowania:

Łazanki z kapustą i grzybami
Grzyby namoczyć wcześniej w ciepłej wodzie, u mnie moczą się zazwyczaj przez noc. Wodę w której moczyły się grzyby wylać, grzyby zalać drugą wodą i ugotować.

Grzybki osączyć a wodę w której się gotowały zachować bo będzie potrzebna. Wystudzone ugotowane grzybki pokroić na małe kawałki. Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna to przepłukać ze dwa razy.

Następnie przepłukaną kapustę pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać głęboką patelnię z odrobiną oleju i podrumienić cebulę. Następnie dodać pokrojoną kiszoną kapustę. Chwilę razem smażyć. Potem wlać wodę oraz ok 0,5 szklanki wody w której gotowały się grzybki ( nie dajemy za dużo bo wywar jest mocny i gorzkawy).

Dodać też pokrojone wcześniej ugotowane grzyby, listki laurowe, angielskie ziele, sporą szczyptę majeranku oraz sól do smaku. Patelnię przykryć i gotować ok 15-20 minut.

Potem patelnię odkryć i gotować kapustę do miękkości aż woda całkowicie odparuje. Jeśli woda za szybko odparuje a będzie jeszcze twardawa to podlać jeszcze trochę wodą i gotować aż całkowicie odparuje. Do gotowej kapusty z grzybami dodac 3-4 łyżki oleju i wymieszać.

Łazanki ugotować i dobrze osączyć. Wymieszać z gotową kapustą. Nakładać na talerze i podawać. 
Łazanki z kapustą i grzybami
Grzyby namoczyć wcześniej w ciepłej wodzie, u mnie moczą się zazwyczaj przez noc.
Łazanki z kapustą i grzybami
Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna to przepłukać ze dwa razy.
Łazanki z kapustą i grzybami
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać głęboką patelnię
Łazanki z kapustą i grzybami
Łazanki ugotować i dobrze osączyć. Wymieszać z gotową kapustą.

Tagi:

kapusta