caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Łazanki z kapustą i grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jedna z tradycyjnych polskich potraw

Łazanki z kapustą i grzybami

Składniki:

Łazanki z kapustą i grzybami

 

  • 1 opakowanie makaronu łazanki (ok. 500g)
  • 3/4 kg kiszonej kapusty
  • 2 szklanki grzybów (mogą być mrożone)
  • przyprawa do bigosu lub dań z kapusty
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Łazanki z kapustą i grzybami
Makaron ugotowac w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Przelać zimna wodą, osaczyć. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać odrobine oleju i usmazyc grzyby. Kapustę osączyć z soku (jesli jest zbyt kwaśna to przepłukac wodą), pokroić dodac do grzybów i wszystko razem smażyć jeszcze ok 5 minut. Podlać niewielką ilościa wody (tak zeby pod koniec duszenie prawie odparowała) i dusic ok. 20-30 minut. W tym czasie przyprawić do smaku przyprawą do bigosu oraz sola i pieprzem. Do kapusty dodać ugotowany wcześniej makaron, dokładnie wymieszać z kapusta, całość podgrzać. Podawać na ciepło jako drugie danie lub ciepłą kolacje.