SUPERPRZEPIS

Łazanki z młodą kapustą

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Łazanki z młodą kapustą

Łazanki najlepiej smakują z młodą kapustą, a dodatkowo o wiele szybciej się je przyrządza, ponieważ taką kapustę wystarczy poddusić, nie trzeba jej gotować.

Składniki:

Łazanki z młodą kapustą

 

  • pół główki młodej kapusty
  • ok. 250 g makaronu łazanek
  • pół pęczka kopru
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Łazanki z młodą kapustą

Etap 1:

Łazanki z młodą kapustą
Cebulę podsmażyć, dodać kapustę i zalać wodą z łazanek.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wodę z ugotowanych łazanek nie wylewać, odlać ok. pół szklanki. Cebulę pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju. Kapustę poszatkować i dodać do cebuli. Zalać wodą z makaronu. Przykryć i dusić ok. 15 min, aż kapusta zmięknie, a płyn wyparuje.

Etap 2:

Łazanki z młodą kapustą
Do miękkiej kapusty dodać ugotowane łazanki, doprawić.

Kolejno wrzucić łazanki, doprawić solą i pieprzem, dodać masło. Jeszcze chwilę gotować i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Na końcu dodać pokrojony świeży koper.