SUPERPRZEPIS

Łazanki z młodą kapustą

  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Łazanki z młodą kapustą

Cały rok czekam na sezon na młodą kapustę aby móc przygotowywać z niej pyszności dla rodzinki, która tez ją uwielbia.

Składniki:

Łazanki z młodą kapustą

Składniki

  • główka młodej kapusty
  • 250g makaronu łazanki
  • 2 kiełbaski śląskie
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Łazanki z młodą kapustą

1

Łazanki z młodą kapustą
Kapustę poszatkować i dusić do miękkości

Kapustę opłukać, poszatkować i przełożyć do większego garnka. Wlać ok 1/2 szkl wody i dusić do miękkości. W połowie gotowania zdjąć pokrywkę aby woda odparowała.

2

Łazanki z młodą kapustą
Na patelni przesmażyć cebulę, czosnek i kiełbaskę

W tym samym czasie drobno posiekana cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać posiekany czosnek i pokrojoną w mała kostkę kiełbaskę. Przesmażyć.

3

Łazanki z młodą kapustą
makaron łazanki ugotować z dodatkiem soli i oleju

W osobnym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Ugotować łazanki wg przepisu na opakowaniu

4

Łazanki z młodą kapustą
Do kapusty dodać pozostałe składniki, smażyć całość jeszcze przez kilka minut.

Do ugotowanej (i odparowanej) kapusty dodać przesmażoną kiełbasę, koncentrat. Całość doprawić do smaku. Na koniec dodać ugotowany makaron, wymieszać i smażyć całość jeszcze przez chwilę.