SUPERPRZEPIS

Łazanki ze słodką kapustą

  • baasiaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Łazanki ze słodką kapustą Więcej zdjęć (5)

Tak przyrządzone łazanki będą smakowały nawet osobom, które wolą wersję z kiszonej kapusty.

Składniki:

Łazanki ze słodką kapustą

 

  • 1/2 niedużej główki kapusty
  • 15 dkg boczku
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 40 dkg makaronu "łazanki"
  • pieprz cytrynowy
  • oregano
  • majeranek
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Łazanki ze słodką kapustą
Kapustę drobno pokroić i krótko obgotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, odsączyć. Boczek drobno pokroić i wytopić na skwarki. Do wytopionego boczku dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i zeszklić. Dodać pieczarki pokrojone w niezbyt cienkie półplasterki i smażyć, aż zmiękną. Następnie dodać obgotowaną i odsączoną kapustę, i razem dusić do miękkości. Całość doprawić solą, pieprzem, oregano, majerankiem i odrobiną tymianku, a w razie potrzeby jeszcze odrobiną pieprzu cytrynowego. Makaron ugotować półmiękko w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do kapusty, razem wymieszać, od razu podawać.
Łazanki ze słodką kapustą
Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu cytrynowego.
Łazanki ze słodką kapustą
Z boczku wytapiamy skwarki, a następnie podsmażamy cebulkę na złoto.
Łazanki ze słodką kapustą
Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy do miękkości.
Łazanki ze słodką kapustą
Dodajemy obgotowaną kapustę, przyprawiamy do smaku.