rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Łazankowe kule zapiekane z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pomysł powstał na potrzeby konkursu i choć nie wygrałam, to uważam że jest ciekawy i godny polecenia.

Łazankowe kule zapiekane z serem

Składniki:

Łazankowe kule zapiekane z serem

 

  • 40 g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, kozaki)
  • 300 g pieczarek
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g chudego wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • 400 g makaronu typu wstążki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki majonezu
  • 250 g sera żółtego w kawałku (typu gouda)
  • pęczek szczypiorku

 

 

  • Dodatkowo:
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Łazankowe kule zapiekane z serem

Etap I

Łazankowe kule zapiekane z serem
Boczek opiekamy na patelni i dodajemy pieczarki

Grzyby moczyłam w wodzie ok 7 godzin (najlepiej zalać je wodą i zostawić na całą noc). Boczek pokroiłam w małą kostkę i delikatnie opiekłam. Dodałam umyte, osuszone i pokrojone w pół talarki pieczarki oraz 2 łyżki oleju.

Etap II

Łazankowe kule zapiekane z serem
Do farszu dodajemy posiekane z kapustą grzyby leśne

Kapustę opłukałam i posiekałam wraz z odciśniętymi na sicie grzybami leśnymi. Dodałam do boczku. Praską wgniotłam 2 ząbki czosnku i doprawiłam solą oraz pieprzem. Makaron gotowałam al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, ok 4-5 minut ciągle mieszając.

Etap III

Łazankowe kule zapiekane z serem
Według opisu przygotowujemy nasze łazankowe kule

Makaron odcedziłam, przelałam zimną wodą by się nie posklejał i połączyłam z farszem, jajkiem oraz 3 łyżkami majonezu- dokładnie wymieszałam. Na dłoń nabierałam sporą porcję i ugniatając formowałam kule o śr ok. 6cm. Pozostawiłam w chłodnym miejscu na ok 30 minut.

Etap IV

Łazankowe kule zapiekane z serem
Kule przekładamy do naczynia żaroodpornego

Każdą kulę delikatnie opiekłam na rozgrzanym oleju, uważając by się nie zdeformowały. Przełożyłam do ceramicznego naczynia żaroodpornego, posypałam posiekanym szczypiorkiem i obficie posypałam startym serem żółtym. Wstawiłam do nagrzanego do 190st C piekarnika na ok 40 minut. Podałam na ciepło.