SUPERPRZEPIS

Lazurowo – śliwkowe roladki drobiowe

  • 4
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Lazurowo – śliwkowe  roladki drobiowe

Filet z kurczaka przygotowany w postaci roladek, który doskonale komponuje się z wyrazistym, lekko ostrym smakiem niebieskiego sera pleśniowego. To wszystko idealnie współgra ze słodkością pieczonej śliwki, całość aromatycznie pachnie :)

Składniki:

Lazurowo – śliwkowe roladki drobiowe

 

  • 750 g fileta z kurczaka (3 połówki piersi)
  • 200 g sera pleśniowego lazur
  • 10 śliwek węgierek
  • 12 plastrów boczku wędzonego na surowo
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki maggi
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • masło

Sposób przygotowania:

Lazurowo – śliwkowe roladki drobiowe

ETAP 1:

1. Fileta podzielić na 6 kawałków, każdy z nich rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.

ETAP 2:

Lazurowo – śliwkowe  roladki drobiowe
pokroić w cienkie plasterki, śliwki w ósemki oraz ser pleśniowy w kostkę.

2. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki, śliwki w ósemki oraz ser pleśniowy w kostkę.

ETAP 3:

Lazurowo – śliwkowe  roladki drobiowe
Na każdy rozbity plaster fileta układać kolejno składniki

3. Na każdy rozbity plaster fileta układać kolejno 3-4 kawałki śliwki, 3 kostki sera, 3-4 plasterki czosnku i oprószyć tymiankiem. Następnie zwinąć w roladkę. Każdą z przygotowanych roladek zawinąć dwoma plastrami boczku i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Całość podlać bulionem wymieszanym z maggi, na wierzchu ułożyć pozostałe kostki sera, kawałki śliwek, plasterki czosnku i polać miodem.

ETAP 4:

Lazurowo – śliwkowe  roladki drobiowe
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30minut.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.