alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Lebkuchen

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mięciutkie i pachnąc pierniczki które królują na stołach naszych zachodnich sąsiadów.

Lebkuchen

Składniki:

Lebkuchen

 

  • 200 g miodu prawdziwego
  • 85 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g mączki migdałowej lub zmielonych migdałów
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 szkl skórki pomarańczowej
  • Lukier
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 2-3 łyżki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Lebkuchen
Miód i masło podgrzać. Skórkę pomarańczową pokroić nożem na mniejsze kawałki. Pozostałe suche składniki wymieszać w naczyniu wlać letni miód z masłem i wymieszać. Dodać skórkę pomarańczową i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto będzie mieć lepką konsystencję ale tak ma być i nie dosypywać mąki. Odłożyć ciasto jeśli jest letnie do ostudzenia. Z zimnego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko rozpłaszczając łyżką maczaną w zimnej wodzie. Piec około 15 min w 170 st. Jeszcze ciepłe oblać lukrem i studzić na kratce. Lukier Do miski wsypać cukier puder i stopniowo dolewać wody ciągle mieszając aż uzyskamy lejący lukier