czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Leczo 9.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis jest w naszej rodzinie od lat. Leczo robiła moja babcia, robi mama, siostra, a teraz też i ja...

Leczo 9.

Składniki:

Leczo 9.

 

  • 1/2 kg pieczarek,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 3 marchewki,
  • 1/2 kg mięsa mielonego,
  • puszka groszku,
  • 3 cebule,
  • kawałek selera i pora,
  • 1/2 kg kiełbasy zwyczajnej,
  • przecier pomidorowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżeczka przyprawy do lecza,
  • 1i1/2 łyżeczki mąki.

Sposób przygotowania:

Leczo 9.
Warzywa umyć obrać i pokroić w kosteczkę. Zalać ok. 3 l wody, doprawić solą i pieprzem, gotować do miękkości na małym ogniu. Grzyby obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Obsmażyć na odrobinie oleju. Cebulkę posiekać i zeszklić na oleju. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Mięso doprawić do smaku solą i pieprzem, formować małe klopsiki, obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Wszystko dodać do warzyw. Zagotować. Dodać przecier, zaciągnąć wodą z mąką, doprawić do smaku.