Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Książka Kucharska: Przetwory na koniec lata

Leczo, czyli cukinia zamknięta w słoiku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Cukinia zamknięta w słoiku w postaci leczo to świetny sposób na przywołanie lata w środku zimy.

Leczo, czyli cukinia zamknięta w słoiku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo, czyli cukinia zamknięta w słoiku

 

Sposób przygotowania:

Leczo, czyli cukinia zamknięta w słoiku
Cebulę kroimy w półplasterki, paprykę kroimy w plasterki, cukinię po obraniu kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórkę, miąższ kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i dusimy. Następnie dodajemy paprykę i dalej dusimy. Gdy papryka będzie miękka dodajemy cukinię. Całość dusimy kilkanaście minut i dodajemy przyprawy, a następnie pomidory. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Leczo przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.
Leczo, czyli cukinia zamknięta w słoiku
Na rozgrzanym oleju podduszamy cebulkę do miękkości.
Leczo, czyli cukinia zamknięta w słoiku
Do cebuli dodajemy pokrojoną w kawałki paprykę.
Leczo, czyli cukinia zamknięta w słoiku
Następnie warzywa łączymy z pokrojoną w kostkę cukinią.
Leczo, czyli cukinia zamknięta w słoiku
Do lecza dodajemy do smaku przyprawy- sól, pieprz, majeranek.