edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Leczo do słoików

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Do sezonu na paprykę jeszcze trochę czasu, ale już warto zaplanować w spiżarni miejsce na pyszne leczo

Leczo do słoików Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Leczo do słoików

 

  • Z podanych składników wychodzi 15 słoików o pojemności ok. 540 ml:
  • waga warzyw po obraniu i oczyszczeniu
  • 1 kg cebuli
  • 2 kg pomidorów
  • 3 kg papryki
  • 2 kg kabaczka
  • 0,5 kg marchwi
  • olej
  • pieprz
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Leczo do słoików
Cebulę obrałam, pokroiłam w półplastry. Paprykę umyłam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam w paseczki. Kabaczka umyłam, obrałam ze skóry, wydrążyłam pestki i pokroiłam w kosteczkę. Marchew obrałam, umyłam i starłam na tarce o grubych oczkach. Pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skóry i pokroiłam w kostkę. W dużym garnku na niewielkiej ilości oleju zeszkliłam cebulę. Dodawałam po kolei: paprykę, kabaczka, marchewkę, pomidory. Udusiłam warzywa na półtwardo. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Leczo nałożyłam do wymytych i wyparzonych słoików o pojemności ok. 0,5 litra. Słoiki zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do wystudzenia. Następnego dnia pasteryzowałam je przez ok. 25 minut. Po otwarciu słoika do takiego lecza dodaję zawsze pokrojone w plasterki odtłuszczone parówki i podaję z ugotowanym na sypko ryżem.
Leczo do słoików
Z podanych proporcji składników wychodzi mi ok. 15 słoików o pojemności 540 ml.
Leczo do słoików
Leczo ugotowane z dojrzałych latem warzyw,, zimą stanowi doskonały szybki posiłek.

Tagi:

leczo danie