eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Leczo Eli

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne leczo z kolorowej papryki.

Leczo Eli

Składniki:

Leczo Eli

 

  • 1 kg papryki(ja dałam żółtą,zieloną i czerwoną)
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg kiełbasy(ja dałam zwyczajną)
  • 3 łyżki oleju
  • kucharek
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • papryka ostra w proszku do smaku
  • keczup ostry do smaku
  • mąka pszenna do zagęszczenia(jeżeli warzywa puszczą dużo soku)

Sposób przygotowania:

Leczo Eli
Umytą papryke oczyścić z nasion i pokroić w paski.Cebulę pokroic w ćwierć krążki,kiełbasę w kostkę.Górę pomidorów naciąć na krzyż,zalać wrzątkiem,zostawić na kilka sekund.,odlać i przelać zimną wodą.Zdjąć skórkę z pomidorów,przekroić je na ćwiartki,wyciąć zdrewniałą część i pokroić w grubsze plastry a później w paski.W dużym garnku rozgrzać olej,wrzucić kiełbasę,cebulę i chwilę smażyć.Dodać paprykę wymieszać i znowu chwilę smażyć.Dodać pomidory,przyprawy,keczup i gotować aż wszystko będzie miękkie,ale nie rozgotowane.Jeśli leczo jest zbyt wodnite,zagęścić mąką wymieszaną z wodą.Smacznego!

Proporcje można zmniejszyć o połowę.