eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1277]

Leczo Eli z dynią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Klasyczne leczo z papryki,cebuli,pomidorów i kiełbasy wzbogacone dynią. Wyszło bardzo smaczne leczo.

Leczo Eli z dynią

Składniki:

Leczo Eli z dynią

leczo

dodatki

  • 5 łyżek oleju
  • 1 szklanka ostrego keczupu
  • sól do smaku
  • czosnek granulowany do smaku

Sposób przygotowania:

Leczo Eli z dynią

przygotowanie dyni

Leczo Eli z dynią
Oczyszczony miąższ dynię pokroić w słupki.

Dynię oczyścić z pestek i skóry. Miąższ dyni poktroić w słupki.

przygotowanie kiełbasy

Leczo Eli z dynią
kiełbasę zwyczajną pokroićw kostkę.

Z kiełbasy zdjąć otoczkę. Pokroić kiełbasę w kostkę.

przygotowanie cebuli

Leczo Eli z dynią
Cebule obrać i przekroić na ćwiartki. Ćwiartki cebuli pokroić w plastry.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w ćwierć krążki.

przygotowanie papryki

Leczo Eli z dynią
Obrane czerwone papryki pokroić w słupki.

Papryki umyć i usunąć szypułki i nasiona. Miąższ papryki pokroić w słupki.

przygotowanie pomidorów

Leczo Eli z dynią
Pomidory sparzyć,odcedzić,zać zimną wodą i ibrać i pokroić.

Pomidory umyć i wierzchy przekroić na krzyż. Nakrojone pomidory zalać wrzącą wodą na 3 minuty. Pomidory odcedzić i zalać zimną wodą. Sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę.

przygotowanie leczo

Do dużego garnka rozgrzać olej,dodać kiełbasę i smażyć około 10 minut. Do kiełbasy dodać cebulę i smażyć kolejne 5 minut. Następnie dodać paprykę i smażyć 5 minut Do lecza dodać pomidory,dynię i smażyć aż dynia będzie miękka ale nie rozgotowana. Do całości dodać keczup i doprawić do smaku solą,i czosnkiem granulowanym. Smacznego!

Tagi:

dynia danie leczo