Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Leczo grzybowe do słoika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne leczo grzybowe na zimę

Leczo grzybowe do słoika Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Leczo grzybowe do słoika

 

  • 1 durszlak grzyby świeże
  • pieprz,
  • sól,
  • 3 łyżki cukier,
  • 1 słoiczek mały koncentrat pomidorowy,
  • 4 szt papryka czerwona,
  • 0,5 kg cebula,
  • 1 szkl woda,
  • 1 szkl olej,
  • 5 łyżek ocet 10 %

Sposób przygotowania:

Leczo grzybowe do słoika
Grzyby oczyścić, opłukać, włożyć do rondla, dodać sól, ugotować do miękkości. Ugotowane grzyby odcedzić na sicie, pokroić w szersze paski. Paprykę i cebulę obrać, pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać olej , włożyć cebulę udusić. Do uduszonej cebulki dodać paprykę, poddusić kilka minut. Do pokrojonych grzybów dodać cebulę z papryką, wodę, dokładnie wymieszać. Następnie doprawić grzyby koncentratem pomidorowym , cukrem, octem, solą i pieprzem, trochę jeszcze dusić na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Leczo grzybowe nakładać do słoików, pasteryzować 25 minut.
Leczo grzybowe do słoika
Grzyby świeże zostały oczyszczone, opłukane, i ugotowane
Leczo grzybowe do słoika
Pyszne leczo grzybowe zrobione, doprawione, zostanie przełożone do słoików