Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Leczo na zimę w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Doskonałe leczo na zimę, pasteryzowane w słoikach.

Leczo na zimę w słoikach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo na zimę w słoikach

 

Sposób przygotowania:

Leczo na zimę w słoikach
Przygotowujemy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania leczo. Warzywa obieramy i myjemy. Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w paski. Pomidory kroimy na kawałki. Ogórki obieramy i kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy. Na patelni lekko szklimy na tłuszczu cebulę. Przekładamy do dużego garnka. Następnie wrzucamy paprykę oraz ogórki i dusimy do miękkości, co jakiś czas mieszając. Do garnka wrzucamy pomidory i dusimy jeszcze około 10-15 minut. Doprawiamy do smaku. Gorące leczo nakładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Wyjmujemy i odwracamy do góry dnem na pół godziny. Wynosimy do spiżarni.
Leczo na zimę w słoikach
Przygotowujemy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania leczo.
Leczo na zimę w słoikach
Warzywa obieramy i myjemy. Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w paski. Pomidory kroimy na kawałki. Ogórki obieramy i kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy.
Leczo na zimę w słoikach
Na patelni lekko szklimy na tłuszczu cebulę. Przekładamy do dużego garnka.
Leczo na zimę w słoikach
Następnie wrzucamy paprykę oraz ogórki i dusimy do miękkości, co jakiś czas mieszając. Do garnka wrzucamy pomidory i dusimy jeszcze około 10-15 minut. Doprawiamy do smaku.

Tagi:

leczo danie