marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Leczo po śląsku.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięso po opłukaniu,pokroić w kostkę i obsmażyć,potem dodać posiekaną cebulę.Zalać wodą,dodać pozostałe składniki.Gotować godzinę.Doprawić

Leczo po śląsku.

Składniki:

Leczo po śląsku.

 

  • 1/2 kg.karkówki wieprzowej,
  • 2 cebule średnie,
  • 4 duże kolorowe papryki,
  • 2 puszki groszku konserwowego,
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej,
  • 8 dużych ziemniaków,
  • 2 puszki czerwonej fasolki,
  • 1,5 l.wody,
  • 8 g.mąki i 1/4 szklanki zimnej wody,
  • pieprz,
  • chilli,
  • sól,
  • 5-6 kulek ziela angielskiego,
  • 3-4 listki laurowe,
  • pół kostki margaryny do smażenia.

Sposób przygotowania:

Leczo po śląsku.
Mięso opłukać w bieżącej wodzie,osuszyć,a następnie pokroić w kostkę i kłaść na rozgrzany tłuszcz,rozpuszczając go w dużym garnku.Obsmażyć kawałki karkówki ze wszystkich stron,potem zsunąć na bok i wsypać obraną i posiekaną cebulę ze dwie sztuki i zeszklić.Zalać całość 1,5 l.wody,dodać ziela angielskiego i listki bobkowe.Gotować,a w międzyczasie wyjąć z otwartych uprzednio puszek groszek,kukurydzę i fasolkę czerwoną,wywalić na sitko,osączyć i wsypać do garnka.Obrać,opłukać i pokroić ziemniaki w kostkę,wrzucić do garnka,gotować do miękkości.Następnie opłukać papryki,przekroić,usuwając ogonki i nasiona.Pokroić w paski,dodać również do garnka.Gotować zupę z godzinę na zmniejszonym ogniu.Pod koniec dodać zawiesinę,a potem zamieszać.Doprawić solą,pieprzem i chilli sproszkowanym. Zamieszać,wyłączyć palnik.Zupę rozlewać do głębokich talerzy i podawać z pieczywem.

Tagi:

leczo danie