berenika84

berenika84

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Leczo w wersji bereniczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Leczo mocno kiełbasiane i pomidorowe :)

Leczo w wersji bereniczej

Składniki:

Leczo w wersji bereniczej

 

  • dwa pęta kiełbasy lub cztery kiełbasy o długości ok. 20 cm
  • średniej wielkości cebula
  • 3 papryki - zielona, żółta i czerwona
  • 4 małe pomidory
  • pół litra przecieru pomidorowego
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Leczo w wersji bereniczej
Kiełbaskę przysmażamy na odrobince tłuszczu w rondlu. Gdy się w miarę zrumieni, dodajemy posiekaną cebulę. Chwilkę smażymy, w międzyczasie obieramy i kroimy wszystkie papryki, następnie wrzucamy do kiełbaski z cebulką. Następnie obrane i posiekane pomidorki i zalewamy to wszystko przecierem pomidorowym (jeśli ktoś lubi bardzo gęste, to całe pół litra może być nieco za dużo). Jeszcze dusi się nasze leczo pięć minut, po czym sprawdzamy, czy nasza papryka jest miękka. Jeśli nie, to dajemy naszemu daniu jeszcze chwilę na gazie, a jeśli tak - wykładamy i konsumujemy :) smacznego :)