gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Leczo warzywne z kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tak przygotowane leczo warzywne z kiełbasą podaję na obiad z ziemniakami lub jako danie na ciepłą kolację.

Leczo warzywne z kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo warzywne z kiełbasą

 

  • 2 pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 mniejszego selera
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/4 główki kapusty
  • 2 kawałki kiełbasy
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

 

Sposób przygotowania:

Leczo warzywne z kiełbasą
Pomidory myjemy, kroimy w kostkę i przekładamy do głębszej patelni (na dno wlewamy 3-4 łyżki oliwy). Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę.Seler i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Por drobno siekamy, a marchewkę obieramy i również trzemy na tarce. Paprykę myjemy, wydrążamy miąższ i kroimy w drobną kostkę. Kapustę szatkujemy. Wszystkie składniki dusimy pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie (co jakiś czas mieszamy). W połowie duszenia dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz przyprawy: sól, pieprz i ostrą paprykę. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Leczo warzywne z kiełbasą
Pomidory myjemy, kroimy w kostkę i przekładamy do głębszej patelni (na dno wlewamy 3-4 łyżki oliwy).
Leczo warzywne z kiełbasą
Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę.Seler i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Por drobno siekamy, a marchewkę obieramy i również trzemy na tarce.
Leczo warzywne z kiełbasą
Paprykę kroimy w drobną kostkę, kapustę szatkujemy.
Leczo warzywne z kiełbasą
W połowie duszenia dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz przyprawy: sól, pieprz i ostrą paprykę.