paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Leczo wg Beaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Leczo to fajny pomysł na obiad lub kolacje na ciepło

Leczo wg Beaty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo wg Beaty

 

  • papryki (pomieszane: czerwona, żółta i zielona w dowolnych proporcjach, u mnie 6 szt czerwonej, 4 żółte
  • 0,5 kg cebuli
  • 4 nieduże cukinie
  • 4 pomidory
  • 0,5 kg kiszonych ogórków
  • 0,5 kg kiełbasy
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • Pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Leczo wg Beaty
Cebule obieramy, kroimy w niewielką kostkę i szklimy w garnku/rondlu. Papryki myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i dusimy ok 20 min (warzywa puszczą sok i nie ma potrzeby podlewania wodą) Cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki i wydrążamy pestki. Powstałe "łódeczki" kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórek, kroimy w kostkę i wkładamy do garnka. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i dodajemy gdy pomidory lekko się rozpadną. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Chwilę razem dusimy aby smaki się połączyły. Podajemy na ciepło. Smacznego :) Z tych proporcji wyjdzie spora ilość leczo.
Leczo wg Beaty
Cebulę szklimy, papryki kroimy w kostkę i dusimy razem z cebulą
Leczo wg Beaty
Po ok 20 min dodajemy pokrojoną cukienię
Leczo wg Beaty
Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojoną kiełbasę
Leczo wg Beaty
Dodajemy pomidory, ogórki i koncentrat pomidorowy, doprawiamy i chwilę razem dusimy