kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Leczo z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Leczo z cukinią to pyszne jednogarnkowe danie dla całej rodziny. Możemy je podać zarówno na obiad, jak też na kolację. Polecam.

Leczo z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo z cukinią

 

  • 1 mała cukinia
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • pół małego kabanosa
  • 3 plastry szynki
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 15 łyżek wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka kethupu
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • słodka papryka - do smaku

Sposób przygotowania:

Leczo z cukinią
Cukinię myjemy i kroimy w dużą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Kabanos kroimy na drobno, plastry szynki w kostkę. Pomidor obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę, gdy będzie szklista dodajemy czosnek i smażymy przez chwilę, przekładamy do garnka. Wlewamy 15 łyżek wody ( zagotowujemy ) i dodajemy kolejno co 5 minut : wędlinę,
paprykę, cukinię, pokrojony pomidor oraz kethup. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką.
Leczo z cukinią
Obranego pomidora i wędliny kroimy w kostkę.
Leczo z cukinią
Umytą cukinię kroimy w kostkę, cebulę i czosnek w kosteczkę.
Leczo z cukinią
Pokrojoną cebulę i czosnek smażymy na rozgrzanym oleju.
Leczo z cukinią
Warzywa kolejno wkładamy do garnka i gotujemy.