zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 683]

Książka Kucharska: Cukinia na wszystkie sposoby

Leczo z cukinią i pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Leczo lub bigos z cukinii, polecam lżejszą wersję, zamiast smażonej kiełbasy, delikatne pulpety . Smakuje wybornie.

Leczo z cukinią i pulpecikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo z cukinią i pulpecikami

 

 

Sposób przygotowania:

Leczo z cukinią i pulpecikami
Najpierw przygotowuję wszystkie składniki . Warzywa myję , cukinię kroję w dużą kostkę, cebulę obieram i kroję w piórka, paprykętak samo, czosnek w plasterki. W garnku rozgrzewam olej, najpierw podsmażam cebulę i czosnek, dodaję przyprawy, jak cebula zmięknie dodaję cukinię i paprykę, całość mieszam i chwilę duszę aż wytworzy się sok, dodaję pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Podlewam wszystko wrzątkiem, zakrywam i gotuję.

W między czasie przygotowuję pulpeciki. Do mięsa wbijam jajka, dodaję cebulkę, solę i pieprzę do smaku, wyrabiam dokładnie masę mięsną, jeśli jest rzadka dodaję łyżkę bułki tartej . Formuję pulpecikami i gotuję je w osolonej wodzie( 5 minut). Podgotowane dodaję do lecza i gotuję jeszcze około 15 minut „na małym gazie”

Na koniec posypuję natką, doprawiam do smaku i podaję .
Leczo z cukinią i pulpecikami
Najpierw przygotowuję wszystkie składniki . Warzywa myję , cukinię kroję w dużą kostkę
Leczo z cukinią i pulpecikami
W garnku rozgrzewam olej, najpierw podsmażam cebulę i czosnek, dodaję przyprawy
Leczo z cukinią i pulpecikami
Do mięsa wbijam jajka, dodaję cebulkę, solę i pieprzę do smaku, wyrabiam dokładnie masę mięsną
Leczo z cukinią i pulpecikami
Formuję pulpecikami i gotuję je w osolonej wodzie( 5 minut). Podgotowane dodaję do lecza