szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Leczo z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W tym roku cukinia mocno obrodziła. Jednym z pierwszych dań, które zawsze przygotowuję jest leczo z cukinii.

Leczo z cukinii

Składniki:

Leczo z cukinii

 

  • 3 czerwone papryki
  • 1 żółta cukinia
  • 4 laski kiełbasy
  • 2 cebule
  • ½ kg. pieczarek
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego, ok.200 g
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Leczo z cukinii

Smażymy cebulę z papryką

Leczo z cukinii
Przesmażona na oleju cebula z czerwoną papryką

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Olej na patelni rozgrzać, cebulę posolić i przesmażyć.

Dodać pokrojoną na kawałki czerwoną paprykę i również chwilę przesmażyć.

Przełożyć do garnka.

Przesmażone warzywa na leczo

Leczo z cukinii
Przesmażone warzywa: cebula, papryka i pieczarki

Kiełbaskę pokroić w paski i przesmażyć na rozgrzanej patelni. Pieczarki pokrojone na 4 części smażyć tak długo, aż woda odparuje. Doprawić na pikantnie solą i pieprzem.

Wszystko przełożyć do garnka z cebulą i papryką.

Wykończenie dania

Leczo z cukinii
Leczo z cukini z papryką, cebulą, pieczarkami i kiełbasą

Żółtą cukinię obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Zalać wodą do wysokości warzyw. Gotować ok. 10 - 15 minut.

Dodać do garnka koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, przyprawy i natkę pietruszki.

Dusić razem pod przykryciem ok. 10 minut. Doprawić do smaku jeśli trzeba solą, pieprzem i słodką papryką