cziku

cziku

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Leczo z cukinii z pieczywem czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczne leczo jest idealne na obiad. Opcjonalnie można pominąć kiełbasę i mamy danie wegetariańskie.

Leczo z cukinii z pieczywem czosnkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Leczo z cukinii z pieczywem czosnkowym

 

 

 

Sposób przygotowania:

Leczo z cukinii z pieczywem czosnkowym
PRZYGOTOWANIE: Leczo: Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną cebulę i przez chwilę podsmażać. Cukinie obrać i pokroić w ćwiartki. Z papryk usunąć gniazda i pokroić w paseczki. Kiełbasę z cebulą przełożyć do garnka, dodać pokrojoną cukinię i paprykę, 2 liścia laurowe i 3 ziarnka ziela angielskiego. Gotować na małym ogniu. Pomidory wyparzyć i obrać ze skórek, pokroić w grubą kostkę i dodać do reszty. Gotować na małym palniku do czasu, aż warzywa staną się miękkie. Na koniec doprawiamy magi i pieprzem do smaku. Pieczywo czosnkowe: do 3 łyżek oliwy przeciskamy 4 ząbki czosnku, mieszamy. Nacieramy kromki pieczywa po obu stronach, następnie posypujemy je suszoną bazylią. Tak przygotowane pieczywo wkładamy do rozgrzanego piekarnika do czasu, aż zrobi się chrupiące (u mnie ok. 7 minut)
Leczo z cukinii z pieczywem czosnkowym
Po dodaniu wszystkich składników gotujemy na małym ogniu
Leczo z cukinii z pieczywem czosnkowym
Przygotowanie pieczywa czosnkowego- potrzeba nam 3 łyżki oliwy
Leczo z cukinii z pieczywem czosnkowym
Gotowym sosem nacieramy pieczywo z obu stron