Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Leczo z dynią i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne i kolorowe leczo z dodatkiem cukinii i dyni.

Leczo z dynią i cukinią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Leczo z dynią i cukinią

 

  • średnia cukinia zielona
  • duża papryka czerwona
  • ok. 1/4 małej pomarańczowej dyni
  • papryka żółta
  • 3 cebule
  • 4 duże pomidory
  • szklanka passaty pomidorowej
  • długi kawałek kiełbasy toruńskiej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok. 3 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Leczo z dynią i cukinią
Pomidory pokroić w duże kostki. Cukinię umyć, pokroić na cztery, wykroić pestki i pokroić w mniejsze, cienkie kawałki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w półtalarki. Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na małe kostki. W garnku podsmażyć pokrojoną kiełbasę, następnie dodać cebulę oraz paprykę i smażyć kilka minut, gdy wszystko nieco zmięknie, dodać pokrojoną dynię, cukinię, pomidory i smażyć kilka minut, aż zmiękną. Całość zalać bulionem, dolać passatę pomidorową dusić do miękkości. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy. Zabielić śmietaną wymieszaną z mąką.
Leczo z dynią i cukinią
Paprykę pokroić w paski, dynię obrać i pokroić w kostkę.
Leczo z dynią i cukinią
Cebulę pokroić w piórka, a cukinię w cienkie kawałki.
Leczo z dynią i cukinią
Dodać passatę oraz bulion i doprawić do smaku.