Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Leczo z dynią i kalarepką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Leczo z dynią, kalarepką i wędliną to bardzo smaczne danie. Można je podawać samo lub z dodatkiem pieczywa. Serdecznie polecam!

Leczo z dynią i kalarepką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo z dynią i kalarepką

 

  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe cukinie
  • 30 dag dyni Hokkaido
  • 1 młoda kalarepka
  • 1 czerwona cebula
  • 30 dag baleronu
  • 30 dag kiełbasy
  • 50 dag pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy jarzynka
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz
  • cukier
  • sól

Sposób przygotowania:

Leczo z dynią i kalarepką
Kalarepkę i dynię obrać. Z dyni i papryki usunąć gniazda nasienne. Wszystkie warzywa i wędlinę pokroić w kostkę. Na połowie rozgrzanego olej podsmażyć kalarepkę i paprykę. Następnie dodać pokrojoną dynię, cukinię i pomidory bez skórki. Wlać odrobinę wody, poddusić. Pozostały olej rozgrzać, wsypać posiekaną cebulę, baleron i kiełbasę, podsmażyć. Połączyć z warzywami, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, zmiażdżony czosnek, przyprawę jarzynka. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, wymieszać, gotować do miękkości.
Leczo z dynią i kalarepką
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną kalarepkę i paprykę
Leczo z dynią i kalarepką
Dodać pozostałe składniki wlać odrobinę wody
Leczo z dynią i kalarepką
Na pozostałym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę i wędlinę
Leczo z dynią i kalarepką
Połączyć z warzywami dodać pozostałe składniki zagotować