Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Leczo z fasolki szparagowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Danie kuchni węgierskiej w całkiem nowym wydaniu, bowiem jego głównym składnikiem jest fasolka szparagowa, a nie papryka. Potrawa jest bardzo sycąca, mocno pomidorowa, najlepiej smakuje następnego dnia.

Leczo z fasolki szparagowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo z fasolki szparagowej

 

Sposób przygotowania:

Leczo z fasolki szparagowej
Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki i kroimy ją na 2-3 części. Na patelni podsmażamy kiełbaskę, przekładamy ją do większego garnka. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotową cebulę przekładamy do garnka. Dodajemy fasolę, pomidory z puszki, koncentrat, całość podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości fasoli. W między czasie dodajemy przyprawy. Podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego :) Uwagi: 1) Latem można wykorzystać świeże pomidory, wystarczy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. 2) Do dania można użyć fasolki zielonej lub żółtej lub ich mieszanki.
Leczo z fasolki szparagowej
Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki i kroimy ją na 2-3 części.
Leczo z fasolki szparagowej
Na patelni podsmażamy kiełbaskę, przekładamy ją do większego garnka.
Leczo z fasolki szparagowej
Gotową cebulę przekładamy do garnka. Dodajemy fasolę, pomidory z puszki, koncentrat,
Leczo z fasolki szparagowej
W między czasie dodajemy przyprawy. Podajemy ze świeżym pieczywem.