Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Leczo z kiełbasą

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Z umytej papryki wyjąć gniazda nasienne, a strąki po kroić w paski. Pomidory sparzyć,

Leczo z kiełbasą

Składniki:

Leczo z kiełbasą

 

 

 

  • po 25 dag parówek i kiełbasy

 

  • 2 łyżki oleju lub łyżka smalcu

 

 

  • natka pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Leczo z kiełbasą
Leczo: Z umytej papryki wyjąć gniazda nasienne, a strąki po kroić w paski. Pomidory sparzyć, włożyć na moment do zimnej wody i obrać ze skórki. Z parówek zdjąć osłonki. Cebulę, parówki i kiełbasę pokroić w talarki. W płaskim rondlu lub na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć najpierw cebulę, następnie kiełbasę i parówki, potem paprykę. Na koniec włożyć pokrojone w ćwiartki pomidory i dusić leczo na średnim ogniu 10-15 min. Tuż przed zdjęciem z ognia doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i sproszkowaną papryką. Gotową potrawę posypać natką pietruszki. Podawać na gorąco z ryżem, drobnymi kluseczkami lub pieczywem. 100 g - 85 kcal