przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Leczo z kiełbasą wg przejs

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jednogarnkowe dania królują w moim menu jesienną porą. To jedno z naszych ulubionych.

Leczo z kiełbasą wg przejs

Składniki:

Leczo z kiełbasą wg przejs

 

 

 

  • 1/2 kg cebuli

 

  • 1/2 kg kiełbasy

 

 

  • sól, pieprz do smaku

 

 

  • 1 łyżka przecieru pomidorowego (opcjonalnie)

 

 

Sposób przygotowania:

Leczo z kiełbasą wg przejs
Pokrojoną w talarki lub kosteczkę kiełbasę podsmażamy na patelni. Ja nie używam do tego celu dodatkowego tłuszczu, gdyż ten i tak wytapia się z kiełbasy. Przygotowujemy spory garnek i wrzucamy do niego podsmażona kiełbasę.Tłuszcz który pozostał po jej smażeniu pozostawiamy na patelni. cebulę kroimy w półplasterki, zaś paprykę w paski lub kostkę. Na łuszczu po kiełbasie podsmażamy cebulę, następnie dodajemy do niej paprykę. Możemy leciutko osolić aby szybciej puściła sok. Kiedy warzywa lekko zmiękną, przekładamy je do garnka.. Pomidory sparzamy, obieramy skórki, kroimy w kostkę, wrzucamy do gara. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Gotujemy około kwadransa.. Przed samym końcem gotowania możemy dodać przecier pomidorowy.Takie leczo, pozbawione jednak kiełbasy , możemy zapasteryzować na zimę.