paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Leczo z kurczakiem i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne leczo jest z kiełbasą, te z kurczakiem i boczkiem jest równie pyszne

Leczo z kurczakiem i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo z kurczakiem i boczkiem

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 15 dag boczku
  • 1/2 brokuła
  • papryka
  • 2 cebule
  • 10 dag pieczarek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól,pieprz
  • oregano
  • przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:

Leczo z kurczakiem i boczkiem
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawie do kurczaka. Boczek kroimy w dość cienkie słupki i smażymy na suchej patelni. Cebulkę kroimy w piórka i dodajemy do boczku, teraz dolewamy trochę oleju. Dusimy pod przykryciem ok 5 minut, aż cebulka się zeszkli i zmięknie. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plastry pieczarki, podzielonego na różyczki brokuła i kurczaka. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Dusimy pod przykryciem 15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy kolejne 5 minut.
Leczo z kurczakiem i boczkiem
Cebulkę można dodać w dwóch kolorach, dla lepszego wyglądu
Leczo z kurczakiem i boczkiem
Brokuły rozdzielamy na dośc małe kawałki
Leczo z kurczakiem i boczkiem
Papryki równiez można dodać w różnych kolorach
Leczo z kurczakiem i boczkiem
Duszenie sprawi że to wszytsko przeniknie sobą