Leczo z młodą kapustą
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Sprawdzone przepisy na leczo

zbysiowa

Platynowy Ekspert
Przepisy: 555
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 5
Leczo z młodą kapustą
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Inne oblicze tradycyjnego lecza, tym razem z młodą kapustą, smakuje wyśmienicie.


trudność: łatwe
czas:

Leczo z młodą kapustą - SKŁADNIKI:

  • 6 szt. czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ćwiartka młodej kapusty
  • 2 marchewki i 1 pietruszka
  • 25 dag chudego boczku
  • 30 dag cienkiej kiełbasy ( u mnie drobiowa)
  • 1 l soku pomidorowego
  • Olej słonecznikowy około 100 ml
  • 2 listki laurowe
  • Łyżeczka czubricy
  • 2-3 kulki ziela ang.
  • Pieprz kolorowy ziarenka około łyżeczki
  • 2-3 łyżki papryki słodkiej
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól ziołowa ( łyżeczka)

Leczo z młodą kapustą - PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotowuję potrzebne składniki, później gotowanie idzie szybciutko. Papryki myję, usuwam nasiona i białe błonki następnie kroję w paseczki lub większą kostkę. Cebulę obieram, myję i dzielę na pół plasterki. Obrany czosnek kroję w plasterki. Obraną i umytą kapustę szatkuję. Marchew i pietruszkę trę na tarce ( oczywiście obrane i umyte) Boczek i kiełbasę kroję w kosteczkę.



W garnku podgrzewam olej, dodaję cebulę, boczek i kiełbasę, duszę chwilę. Dodaję tarte warzywa i wsypuję przyprawy, można podlać szklanką gorącej wody. Po chwili dodaję paprykę i wlewam sok pomidorowy, mieszam, nakrywam pokrywką i duszę jakieś 15 minut.



Po tym czasie dodaję poszatkowaną kapustę, jeśli nasze leczo jest zbyt gęste dolewam gorącej wody, wg uznania, i gotuję do miękkości kapusty. Na koniec doprawiam do smaku pieprzem i solą .



Podaję ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem....


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Leczo z młodą kapustą (strona 1 z 1)  
2milutka

2milutka

2013-07-18 21:01
Dla mnie ta miska leczo?:)
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa

2013-07-18 21:03
2milutka napisał(a):

Dla mnie ta miska leczo?:)

Skąd widziałaś? :D
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka

2013-07-18 21:05
zbysiowa napisał(a):

2milutka napisał(a):

Dla mnie ta miska leczo?:)

Skąd widziałaś? :D

:))))
Skomentuj
Oceń:
0
Ela Dz

Ela Dz

2013-07-18 21:12
O nie....jak coś dobre to już miskę opróżniły:( idę dalej żebrać:D
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa

2013-07-18 21:15
Ela Dz napisał(a):

O nie....jak coś dobre to już miskę opróżniły:( idę dalej żebrać:D

Hahhaaaaa :D
Skomentuj
Oceń:
0
martaskowronek26

martaskowronek26

2013-08-24 23:30
Bardzo ciekawie i smacznie :) Zapraszam też na inną wersję - http://leczo.net.pl/ :)
Skomentuj
Oceń:
-4
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Papryka
Paprykowa zupa krem Eli Papryka faszerowana kuskusem i kurczakiem Wieprzowa polędwiczka z papryką i cebulą
Nadziana pieczona papryka z kaszą jaglana Tuńczyk z papryką i cebulą Papryka konserwowa
Risotto dla zakochanych  Pikantne leczo z grzankami Pizza z kurczakiem i  papryką
Naleśniki drożdżowe z papryką Zupa  paprykowo - ziemniaczana Papryka faszerowana kaszą i jajkiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane