zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 613]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Leczo z młodą kapustą

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Inne oblicze tradycyjnego lecza, tym razem z młodą kapustą, smakuje wyśmienicie.

Leczo z młodą kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo z młodą kapustą

  • 6 szt. czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ćwiartka młodej kapusty
  • 2 marchewki i 1 pietruszka
  • 25 dag chudego boczku
  • 30 dag cienkiej kiełbasy ( u mnie drobiowa)
  • 1 l soku pomidorowego
  • Olej słonecznikowy około 100 ml
  • 2 listki laurowe
  • Łyżeczka czubricy
  • 2-3 kulki ziela ang.
  • Pieprz kolorowy ziarenka około łyżeczki
  • 2-3 łyżki papryki słodkiej
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól ziołowa ( łyżeczka)

Sposób przygotowania:

Leczo z młodą kapustą

Najpierw przygotowuję potrzebne składniki, później gotowanie idzie szybciutko. Papryki myję, usuwam nasiona i białe błonki następnie kroję w paseczki lub większą kostkę. Cebulę obieram, myję i dzielę na pół plasterki. Obrany czosnek kroję w plasterki. Obraną i umytą kapustę szatkuję. Marchew i pietruszkę trę na tarce ( oczywiście obrane i umyte) Boczek i kiełbasę kroję w kosteczkę.



W garnku podgrzewam olej, dodaję cebulę, boczek i kiełbasę, duszę chwilę. Dodaję tarte warzywa i wsypuję przyprawy, można podlać szklanką gorącej wody. Po chwili dodaję paprykę i wlewam sok pomidorowy, mieszam, nakrywam pokrywką i duszę jakieś 15 minut.



Po tym czasie dodaję poszatkowaną kapustę, jeśli nasze leczo jest zbyt gęste dolewam gorącej wody, wg uznania, i gotuję do miękkości kapusty. Na koniec doprawiam do smaku pieprzem i solą .



Podaję ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem....

Redakcja poleca: