Leczo z młodą kapustą

zbysiowa - autor przepisu Leczo z młodą kapustą offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 412
MODERATOR
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Leczo z młodą kapustą
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Inne oblicze tradycyjnego lecza, tym razem z młodą kapustą, smakuje wyśmienicie.


trudność: łatwe
czas:

Leczo z młodą kapustą - SKŁADNIKI:

  • 6 szt. czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ćwiartka młodej kapusty
  • 2 marchewki i 1 pietruszka
  • 25 dag chudego boczku
  • 30 dag cienkiej kiełbasy ( u mnie drobiowa)
  • 1 l soku pomidorowego
  • Olej słonecznikowy około 100 ml
  • 2 listki laurowe
  • Łyżeczka czubricy
  • 2-3 kulki ziela ang.
  • Pieprz kolorowy ziarenka około łyżeczki
  • 2-3 łyżki papryki słodkiej
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól ziołowa ( łyżeczka)

Leczo z młodą kapustą - PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotowuję potrzebne składniki, później gotowanie idzie szybciutko. Papryki myję, usuwam nasiona i białe błonki następnie kroję w paseczki lub większą kostkę. Cebulę obieram, myję i dzielę na pół plasterki. Obrany czosnek kroję w plasterki. Obraną i umytą kapustę szatkuję. Marchew i pietruszkę trę na tarce ( oczywiście obrane i umyte) Boczek i kiełbasę kroję w kosteczkę.



W garnku podgrzewam olej, dodaję cebulę, boczek i kiełbasę, duszę chwilę. Dodaję tarte warzywa i wsypuję przyprawy, można podlać szklanką gorącej wody. Po chwili dodaję paprykę i wlewam sok pomidorowy, mieszam, nakrywam pokrywką i duszę jakieś 15 minut.



Po tym czasie dodaję poszatkowaną kapustę, jeśli nasze leczo jest zbyt gęste dolewam gorącej wody, wg uznania, i gotuję do miękkości kapusty. Na koniec doprawiam do smaku pieprzem i solą .



Podaję ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem....



Komentarze do Leczo z młodą kapustą (strona 1 z 1)  
2milutka

2milutka
offline

2013-07-18 21:01
Dla mnie ta miska leczo?:)
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa
offline

2013-07-18 21:03
2milutka napisał(a):

Dla mnie ta miska leczo?:)

Skąd widziałaś? :D
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2013-07-18 21:05
zbysiowa napisał(a):

2milutka napisał(a):

Dla mnie ta miska leczo?:)

Skąd widziałaś? :D

:))))
Skomentuj
Oceń:
0
Ela Dz

Ela Dz
offline

2013-07-18 21:12
O nie....jak coś dobre to już miskę opróżniły:( idę dalej żebrać:D
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa
offline

2013-07-18 21:15
Ela Dz napisał(a):

O nie....jak coś dobre to już miskę opróżniły:( idę dalej żebrać:D

Hahhaaaaa :D
Skomentuj
Oceń:
0
martaskowronek26

martaskowronek26
offline

2013-08-24 23:30
Bardzo ciekawie i smacznie :) Zapraszam też na inną wersję - http://leczo.net.pl/ :)
Skomentuj
Oceń:
-4
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Papryka
Sałatka z grillowanych warzyw z serowymi kulkami Zapiekana papryczka czereśniowa Paprykowe motylki
Pasta kanapkowa z szynką i warzywami Razowa tarta z wędzonym twarogiem i papryką Kolorowy bigos meksykański
Wiosenne tortille z tuńczykiem Wszechstronna pasta wielowarzywna Filecik w stylu leczo
 Mała pizza z mięsa mielonego z papryką Leczo z mięsem mielonym Sałatka z pieczoną papryką i chrupiącym boczkiem
Dziś moderatorami są
Babciagramolka
Babciagramolka

Platynowy Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane