Leczo z młodą kapustą

zbysiowa - Przepis na: Leczo z młodą kapustą offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 486
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Leczo z młodą kapustą
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Inne oblicze tradycyjnego lecza, tym razem z młodą kapustą, smakuje wyśmienicie.


trudność: łatwe
czas:

Leczo z młodą kapustą - SKŁADNIKI:

  • 6 szt. czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ćwiartka młodej kapusty
  • 2 marchewki i 1 pietruszka
  • 25 dag chudego boczku
  • 30 dag cienkiej kiełbasy ( u mnie drobiowa)
  • 1 l soku pomidorowego
  • Olej słonecznikowy około 100 ml
  • 2 listki laurowe
  • Łyżeczka czubricy
  • 2-3 kulki ziela ang.
  • Pieprz kolorowy ziarenka około łyżeczki
  • 2-3 łyżki papryki słodkiej
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól ziołowa ( łyżeczka)

Leczo z młodą kapustą - PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotowuję potrzebne składniki, później gotowanie idzie szybciutko. Papryki myję, usuwam nasiona i białe błonki następnie kroję w paseczki lub większą kostkę. Cebulę obieram, myję i dzielę na pół plasterki. Obrany czosnek kroję w plasterki. Obraną i umytą kapustę szatkuję. Marchew i pietruszkę trę na tarce ( oczywiście obrane i umyte) Boczek i kiełbasę kroję w kosteczkę.



W garnku podgrzewam olej, dodaję cebulę, boczek i kiełbasę, duszę chwilę. Dodaję tarte warzywa i wsypuję przyprawy, można podlać szklanką gorącej wody. Po chwili dodaję paprykę i wlewam sok pomidorowy, mieszam, nakrywam pokrywką i duszę jakieś 15 minut.



Po tym czasie dodaję poszatkowaną kapustę, jeśli nasze leczo jest zbyt gęste dolewam gorącej wody, wg uznania, i gotuję do miękkości kapusty. Na koniec doprawiam do smaku pieprzem i solą .



Podaję ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem....


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Leczo z młodą kapustą (strona 1 z 1)  
2milutka

2milutka
offline

2013-07-18 21:01
Dla mnie ta miska leczo?:)
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa
offline

2013-07-18 21:03
2milutka napisał(a):

Dla mnie ta miska leczo?:)

Skąd widziałaś? :D
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2013-07-18 21:05
zbysiowa napisał(a):

2milutka napisał(a):

Dla mnie ta miska leczo?:)

Skąd widziałaś? :D

:))))
Skomentuj
Oceń:
0
Ela Dz

Ela Dz
offline

2013-07-18 21:12
O nie....jak coś dobre to już miskę opróżniły:( idę dalej żebrać:D
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa
offline

2013-07-18 21:15
Ela Dz napisał(a):

O nie....jak coś dobre to już miskę opróżniły:( idę dalej żebrać:D

Hahhaaaaa :D
Skomentuj
Oceń:
0
martaskowronek26

martaskowronek26
offline

2013-08-24 23:30
Bardzo ciekawie i smacznie :) Zapraszam też na inną wersję - http://leczo.net.pl/ :)
Skomentuj
Oceń:
-4
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Papryka
Papryka w słoikach Jesienna zapiekanka makaronowa Sałatka z żółtego sera i papryki
Gulasz z kluseczkami Śniadaniowy serek z warzywami Paprykowa pasta ajwar
Paprykowa pasta lub ketchup Uzupełnione smaczki- faszerowane papryki i cukinia Gryczotto ze śliwką i pieczonym filetem
Wytrawny omlet na kolacje Paprykowe śniadanie Paprykowa zupa gulaszowa

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane