Leczo z młodą kapustą
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Sprawdzone przepisy na leczo

zbysiowa - Przepis na: Leczo z młodą kapustą offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 497
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Leczo z młodą kapustą
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Inne oblicze tradycyjnego lecza, tym razem z młodą kapustą, smakuje wyśmienicie.


trudność: łatwe
czas:

Leczo z młodą kapustą - SKŁADNIKI:

  • 6 szt. czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ćwiartka młodej kapusty
  • 2 marchewki i 1 pietruszka
  • 25 dag chudego boczku
  • 30 dag cienkiej kiełbasy ( u mnie drobiowa)
  • 1 l soku pomidorowego
  • Olej słonecznikowy około 100 ml
  • 2 listki laurowe
  • Łyżeczka czubricy
  • 2-3 kulki ziela ang.
  • Pieprz kolorowy ziarenka około łyżeczki
  • 2-3 łyżki papryki słodkiej
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól ziołowa ( łyżeczka)

Leczo z młodą kapustą - PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotowuję potrzebne składniki, później gotowanie idzie szybciutko. Papryki myję, usuwam nasiona i białe błonki następnie kroję w paseczki lub większą kostkę. Cebulę obieram, myję i dzielę na pół plasterki. Obrany czosnek kroję w plasterki. Obraną i umytą kapustę szatkuję. Marchew i pietruszkę trę na tarce ( oczywiście obrane i umyte) Boczek i kiełbasę kroję w kosteczkę.



W garnku podgrzewam olej, dodaję cebulę, boczek i kiełbasę, duszę chwilę. Dodaję tarte warzywa i wsypuję przyprawy, można podlać szklanką gorącej wody. Po chwili dodaję paprykę i wlewam sok pomidorowy, mieszam, nakrywam pokrywką i duszę jakieś 15 minut.



Po tym czasie dodaję poszatkowaną kapustę, jeśli nasze leczo jest zbyt gęste dolewam gorącej wody, wg uznania, i gotuję do miękkości kapusty. Na koniec doprawiam do smaku pieprzem i solą .



Podaję ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem....


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Leczo z młodą kapustą (strona 1 z 1)  
2milutka

2milutka
offline

2013-07-18 21:01
Dla mnie ta miska leczo?:)
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa
offline

2013-07-18 21:03
2milutka napisał(a):

Dla mnie ta miska leczo?:)

Skąd widziałaś? :D
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2013-07-18 21:05
zbysiowa napisał(a):

2milutka napisał(a):

Dla mnie ta miska leczo?:)

Skąd widziałaś? :D

:))))
Skomentuj
Oceń:
0
Ela Dz

Ela Dz
offline

2013-07-18 21:12
O nie....jak coś dobre to już miskę opróżniły:( idę dalej żebrać:D
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa
offline

2013-07-18 21:15
Ela Dz napisał(a):

O nie....jak coś dobre to już miskę opróżniły:( idę dalej żebrać:D

Hahhaaaaa :D
Skomentuj
Oceń:
0
martaskowronek26

martaskowronek26
offline

2013-08-24 23:30
Bardzo ciekawie i smacznie :) Zapraszam też na inną wersję - http://leczo.net.pl/ :)
Skomentuj
Oceń:
-4
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Papryka
Paprykowa potrawka z dynią podana z makaronem Kurczak w papryce Leczo z zielonej papryki i pieczarek
Papryka faszerowana kaszą i gotowanym kurczakiem Krem z pieczonej papryki Jesienne leczo z kiełbasą
Leczo z dynią Hokkaido Ajwar - sos z papryki i bakłażanu Kurczak w sosie paprykowym z curry i mleczkiem
Ostry mus paprykowy do słoików Papryka w słoikach Jesienna zapiekanka makaronowa

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane