Leczo z młodą kapustą
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Sprawdzone przepisy na leczo

zbysiowa offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 500
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 5
Leczo z młodą kapustą
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Inne oblicze tradycyjnego lecza, tym razem z młodą kapustą, smakuje wyśmienicie.


trudność: łatwe
czas:

Leczo z młodą kapustą - SKŁADNIKI:

  • 6 szt. czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ćwiartka młodej kapusty
  • 2 marchewki i 1 pietruszka
  • 25 dag chudego boczku
  • 30 dag cienkiej kiełbasy ( u mnie drobiowa)
  • 1 l soku pomidorowego
  • Olej słonecznikowy około 100 ml
  • 2 listki laurowe
  • Łyżeczka czubricy
  • 2-3 kulki ziela ang.
  • Pieprz kolorowy ziarenka około łyżeczki
  • 2-3 łyżki papryki słodkiej
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól ziołowa ( łyżeczka)

Leczo z młodą kapustą - PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotowuję potrzebne składniki, później gotowanie idzie szybciutko. Papryki myję, usuwam nasiona i białe błonki następnie kroję w paseczki lub większą kostkę. Cebulę obieram, myję i dzielę na pół plasterki. Obrany czosnek kroję w plasterki. Obraną i umytą kapustę szatkuję. Marchew i pietruszkę trę na tarce ( oczywiście obrane i umyte) Boczek i kiełbasę kroję w kosteczkę.



W garnku podgrzewam olej, dodaję cebulę, boczek i kiełbasę, duszę chwilę. Dodaję tarte warzywa i wsypuję przyprawy, można podlać szklanką gorącej wody. Po chwili dodaję paprykę i wlewam sok pomidorowy, mieszam, nakrywam pokrywką i duszę jakieś 15 minut.



Po tym czasie dodaję poszatkowaną kapustę, jeśli nasze leczo jest zbyt gęste dolewam gorącej wody, wg uznania, i gotuję do miękkości kapusty. Na koniec doprawiam do smaku pieprzem i solą .



Podaję ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem....


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Leczo z młodą kapustą (strona 1 z 1)  
2milutka

2milutka
offline

2013-07-18 21:01
Dla mnie ta miska leczo?:)
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa
offline

2013-07-18 21:03
2milutka napisał(a):

Dla mnie ta miska leczo?:)

Skąd widziałaś? :D
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2013-07-18 21:05
zbysiowa napisał(a):

2milutka napisał(a):

Dla mnie ta miska leczo?:)

Skąd widziałaś? :D

:))))
Skomentuj
Oceń:
0
Ela Dz

Ela Dz
offline

2013-07-18 21:12
O nie....jak coś dobre to już miskę opróżniły:( idę dalej żebrać:D
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa
offline

2013-07-18 21:15
Ela Dz napisał(a):

O nie....jak coś dobre to już miskę opróżniły:( idę dalej żebrać:D

Hahhaaaaa :D
Skomentuj
Oceń:
0
martaskowronek26

martaskowronek26
offline

2013-08-24 23:30
Bardzo ciekawie i smacznie :) Zapraszam też na inną wersję - http://leczo.net.pl/ :)
Skomentuj
Oceń:
-4
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Papryka
Paprykowa potrawka z dynią podana z makaronem Kurczak w papryce Leczo z zielonej papryki i pieczarek
Papryka faszerowana kaszą i gotowanym kurczakiem Krem z pieczonej papryki Jesienne leczo z kiełbasą
Leczo z dynią Hokkaido Ajwar - sos z papryki i bakłażanu Kurczak w sosie paprykowym z curry i mleczkiem
Ostry mus paprykowy do słoików Papryka w słoikach Jesienna zapiekanka makaronowa

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane