edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Leczo z parówkami wg edytaha

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

To jedno z dań, których nie opłaca mi się przygotowywać z małej ilości składników, bo znikają błyskawicznie :)

Leczo z parówkami wg edytaha Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo z parówkami wg edytaha

 

 

Sposób przygotowania:

Leczo z parówkami wg edytaha
Wszystkie warzywa umyłam, osuszyłam. Pomidory nacięłam na krzyż, zalałam na chwilę wrzątkiem, odcedziłam i zdjęłam z nich skórkę. Wycięłam zdrewniałą część po ogonku i pokroiłam w kostkę. Z papryk usunęłam gniazda nasienne i białe błonki, pokroiłam w paseczki. Cukinię pokroiłam w ćwierć-plasterki. Cebulę i czosnek obrałam, cebulę pokroiłam w pół-plasterki, a czosnek posiekałam. W dużym rondlu rozgrzałam olej, wrzuciłam cebulę i czosnek, zeszkliłam. Dodałam paprykę, lekko posoliłam i dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do chwili, aż papryka zmiękła na tyle, aby można było przekroić ją łyżką. Wtedy dodałam cukinię, a po krótkiej chwili pomidory. Całość dusiłam na wolnym ogniu pod przykryciem do pożądanej miękkości warzyw. Nie podlewałam dania żadnym płynem, bo warzywa puszczają wystarczająco dużo własnego sosu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, niewielką ilością cukru oraz słodką i ostrą papryką. Parówki pokroiłam na kawałki i dodałam do garnka pod sam koniec, żeby się tylko dobrze zagrzały.
Leczo z parówkami wg edytaha
Na rozgrzanym oleju zeszkliłam cebulę i czosnek.
Leczo z parówkami wg edytaha
Do cebuli dodałam pokrojoną w paseczki czerwoną i białą paprykę.
Leczo z parówkami wg edytaha
Kiedy papryka lekko zmiękła dodałam cukinię.
Leczo z parówkami wg edytaha
Chwilkę po cukinii dodałam do garnka paprykę.