aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Leczo z patisonów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Najlepiej smakuje następnego dnia po odgrzaniu

Leczo z patisonów Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Leczo z patisonów

 

  • 4-5 patisonów średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 20 dkg kiełbasy lub szynki
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • vegeta, pieprz
  • słodka i ostra papryka

Sposób przygotowania:

Leczo z patisonów
Patisony myjemy, obieramy i kroimy w kostkę usuwając nasionka. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 10 min. Odcedzamy. ( Ja swoje patisony, kiedy były już lekko podgotowane, potraktowałam blenderem, aby zaoszczędzić na czasie) W brytfance rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojona w kostkę kiełbasę i chwilę podsmażamy, dodajemy posiekana cebulę, paprykę pokrojoną w paseczki i patisony. Całość podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem, aż papryka będzie miękka. Na koniec dodajemy pomidory, przyprawy i koncentrat. Jeszcze chwilę dusimy i gotowe :)
Leczo z patisonów