BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Leczo z pulpetami i suszonymi jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pożywne, jednogarnkowe danie z aromatem ziół i jabłek, doskonale nasyci w chłodny, jesienny dzień. Można podawać z ryżem , makaronem lub pieczywem.

Leczo z pulpetami  i suszonymi jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Leczo z pulpetami i suszonymi jabłkami

 

  • pulpety:
  • 25 dag mięsa mielonego z szynki
  • jajko
  • kajzerka
  • mleko do kajzerki
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • sól
  • pieprz
  • łyżka posiekanych dodolnych ziół
  • olej do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Leczo z pulpetami i suszonymi jabłkami
Kajzerkę namaczam w mleku. Kiedy zmięknie mieszam z resztą składników na pulpety i lekko zwilżonymi dłońmi formuje małe kuleczki. Obsmażam je na oleju. Marchew i pietruszkę kroję w kostkę. Zalewam litrem wody, dodaję pęczek ziół (na końcu je wyjmuję ) i gotuję na wolnym ogniu. W tym czasie kroję cebulę w kostkę i podsmażam na oleju. Dodaję do garnka. Kiedy warzywa zmiękną dodaję pokrojoną w większą kostkę czerwoną parykę. Z cukinii wydrążam pestki i również kroję ją w kostkę. Razem z pulpetami dodaję do garnka. Natępnie dodaję suszone jabłka. Pomidory zalewam wrztkiem i zdejmuję skórki. Dodaję do garnka. Zalewam wszystko sokiem pomidorowym, dodaję koncentrat i gotuję około 10 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec kiedy wszystko zmięknie doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem. Danie można dodatkowo zagęśćić mąką wymieszaną z odrobiną wody i śmietaną. i zioła. Pod Na koniec wyjmuję zioła. Najczęściej podaję z ryżem.
Leczo z pulpetami  i suszonymi jabłkami
danie w przybliżeniu tak się prezentuje.
Leczo z pulpetami  i suszonymi jabłkami
leczo delikatnie mieszam łyżką i doprawiam.
Leczo z pulpetami  i suszonymi jabłkami
wydrązone jabłka kroję na plasterki i susze w piekarniku