marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Leczo ze śledziem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Różnego rodzaju gulasze mięsne ,warzywne, grzybowe,a nawet rybne są często serwowane na stołach nie tylko na proszone obiady czy kolacje. Dziś będzie leczo śledziowe na słodko-pikantnie.

Leczo ze śledziem

Składniki:

Leczo ze śledziem

 

  • 6 dużych płatów śledziowych,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • 3 kolorowe świeże papryki,
  • 1 świeży ananas,
  • 1 czuszka kolorowa,
  • 1 duża cebula,
  • olej do smażenia,
  • koncentrat pomidorowy,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • 1 l.wody.

Sposób przygotowania:

Leczo ze śledziem
Śledzie namoczyć na noc, odsączyć, a potem obtoczyć w panierce oraz obsmażyć z obraną, opłukaną i posiekaną cebulką na oleju. Następnie zalać litrem wody i wkroić świeże papryki, oczyszczoną i posiekaną czuszkę i obranego i pokrojonego w kostkę ananasa, wsypać odsączoną kukurydzę, dodać ziela angielskiego i listki laurowe. Przykryć garnkiem i dusić przez 40 min. Dodać parę dużych lub małych łyżeczek koncentratu, aby potrawa nabrała barwy. Pogotować jeszcze trochę i zaprawić leczo zawiesiną.Pieprz można dodać, ale ziołowy i szczyptę, bo czuszka jest dostatecznie ostra, solić też nie, bo śledzie są dosyć słone. Spróbować i nakładać potrawę na talerze.