caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Leczo ze smalcem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Zazwyczaj dodajemy olej ale prawdziwe węgierskie leczo robi się na smalcu

Leczo ze smalcem

Składniki:

Leczo ze smalcem

 

  • 3 kg papryki (najlepiej czerwona i zielona)
  • 1/2 kg pomidorów
  • 1/2 kg cebuli
  • 6 ostrych papryczek tzw. czuszek (jak ktoś lubi mniej ostre to 3)
  • 1 kostka smalcu (200g)
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Leczo ze smalcem
Paprykę umyć, oczyścić, każdy strąk przekroić na 4 cześci (bardzo duze strąki na 8 części). Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Umyte pomidory pokroic na ćwiartki. Czuszki oczyścić i pokroić w cienkie półplasterki lub drobną kostkę. 1/4 smalcu rozpuscić w duzym garnku i zeszklić cebule. Włożyć reszte smalcu, dodać paprykę i wszystko dusić na wolnym ogniu czesto mieszając. Jak papryka zmieknie dodać pomidory i sól. Dusic jeszcze ok. 10 minut. Dodać czuszki i wszystko dobrze wymieszać. Gorące leczo nakładać do słoików od razu słoiki zamykać. Następnego dnia pasteryzować przez ok.25 minut. Wykorzystywać tak jak leczo na oleju. Przed podaniem można jeszcze doprawić.

Tagi:

leczo danie