cortaplumas77

cortaplumas77

Kucharz
[Przepisów: 5]

Lekka Pavlova truskawkowo – fiołkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chrupiąca bezowa skorupka kryje puszyste słodkie wnętrze. A wszystko to pokryte śmietankową pierzynką z soczystymi czerwonymi truskawkami zwieńczone fiołkowym aromatem. Kwintesencja lata, która zachwyci nawet najbardziej wymagających gości.

Lekka Pavlova truskawkowo – fiołkowa

Składniki:

Lekka Pavlova truskawkowo – fiołkowa

Beza

Dodatki

Sposób przygotowania:

Lekka Pavlova truskawkowo – fiołkowa

ETAP 1:

Białka ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru pudru, stopniowo, ubijając cały czas. Na koniec dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i sok z cytryny.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Dla ułatwienia można na papierze narysować okrąg (np. odrysować talerz) o średnicy ok. dwudziestu centymetrów. Wyłożyć na niego masę białkową i uformować szpatułką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 1,5 godziny. Po upieczeniu wystudzić bezę w uchylonym piekarniku.
Upieczoną i wystudzona bezę ułożyć na paterze. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę. Na kremówce ułożyć konfiturę fiołkową i truskawki. Całość posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.