iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Lekka przystawka z roszponki i gruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczna i lekka przystawka. Balsamiczne gruszki podane na roszponce, w towarzystwie delikatnej mozzarelli.

Lekka przystawka z roszponki i gruszki

Składniki:

Lekka przystawka z roszponki i gruszki

 

  • 2 garście roszponki
  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • ocet balsamiczny
  • sól morska
  • 1 kulka ser mozzarella

 

Sposób przygotowania:

Lekka przystawka z roszponki i gruszki
Gruszkę dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w kosteczkę.Sałatę myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty. Układamy na talerzach .

Na patelni rozpuszczamy masło ok 1 łyżeczki dajemy pokrojone gruszki, następnie wsypujemy cukier i karmelizujemy go - mieszamy i zmniejszamy płomień aby się nie spalił. Dolewamy ocet balsamiczny. Mieszamy aby wszystko się połączyło.

Balsamiczne gruszki układamy na sałacie. Dodajemy kawałki sera mozzarella. Całość solimy do smaku.