Lekka rolada śmietankowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

wspaniała lekka rolada w wersji light

Lekka rolada śmietankowa

Składniki:

Lekka rolada śmietankowa

 

  • Składniki:
  • Biszkopt:
  • 3 jajek
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Śmietana Bita:
  • Śmietana gotowa w sprayu

Sposób przygotowania:

Lekka rolada śmietankowa
Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek,każde do osobnych naczyń.Do żółtek dosypujemy cukier,cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną z łyżeczką proszku do pieczenia.Całość miksujemy około 10 minut na białą puszystą masę. Ciasto wylewamy na blachę.Pieczemy w temp.160-170s.c około 10 minut. Po upieczeniu zawijamy dokładnie w kuchenną ściereczkę.Chłodzimy w lodówce około 30 minut.Wyjmujemy,delikatnie otwierając wyciskamy śmietanę w sprayu energicznym ruchem i znów zawijamy.Całość wiążemy dokładnie nitką.Chłodzimy w lodówce.