kuchenny świat

kuchenny świat

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 281]

Lekka sałatka z roszponki i mieszanki warzywnej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na sałatkę z roszponki i ugotowanej mieszanki warzywnej oraz żółtej papryki. Bardzo smaczna sałatka którą możemy podać do drugiego dania. Polecam.

Lekka sałatka z roszponki i mieszanki warzywnej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekka sałatka z roszponki i mieszanki warzywnej

 

  • Garść roszponki
  • 8 łyżek mrożonki ( marchew, groszek, kalafior)
  • 1/4 średniej cebuli
  • 1/3 żółtej papryki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • woda - do gotowania mrożonych warzyw

Sposób przygotowania:

Lekka sałatka z roszponki i mieszanki warzywnej
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. W międzyczasie myjemy roszponke i odsączamy z wody. Mrożone warzywa wkładamy do gotującej się wody i gotujemy przez 15 minut.

Ugotowane warzywa przekładamy do miski z zimną wodą, po kilku minutach odsączamy.

Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę.

Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.

Wszystkie warzywa przekładamy do miski i dodajemy jogurt oraz przyprawy, mieszamy.
Lekka sałatka z roszponki i mieszanki warzywnej
Do gotującej wody wkładamy mrożone warzywa
Lekka sałatka z roszponki i mieszanki warzywnej
Warzywa przekładamy na cedzak i odsączamy
Lekka sałatka z roszponki i mieszanki warzywnej
Obraną cebulę kroimy w małą kosteczkę i dodajemy do miski
Lekka sałatka z roszponki i mieszanki warzywnej
Do warzyw dodajemy jogurt naturalny i przyprawy