redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na szparagi

Lekka zapiekanka ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Zielono mi, czyli lekka zapiekanka ze szparagami i serem - przepis Tomka Jakubiaka.

Lekka zapiekanka ze szparagami

Składniki:

Lekka zapiekanka ze szparagami

 

  • 5 plastrów twarogowych Hochland (ze szczypiorkiem)
  • 3 pomidory malinowe
  • Mały pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy
  • Ostra papryczka (jeśli ktoś lubi)
  • 2 pęczki szparagów zielonych (24 szt.)
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • Sok z jednej cytryny
  • 2 żółtka
  • ½ szklanki półsłodkiego wina
  • Łyżka posiekanego kopru
  • Czubata łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • Wrzątek
  • Sól/świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Lekka zapiekanka ze szparagami
W wysokim i najlepiej wąskim garnku gotujemy wodę na szparagi. Po zagotowaniu dodajemy cukier i sól. Szparagi myjemy i chwytamy od strony korzenia. Każdego szparaga delikatnie zginamy - powinien się ułamać - w ten sposób oddzielamy część łykowatą (do wyrzucenia) od delikatnej.



Dłuższą delikatną część szparaga gotujemy około 4-5 minut. W metalowej miseczce łączymy wino, miód, żółtka, musztardę i ocet na jednolitą masę najlepiej za pomocą trzepaczki.



Gęsty i puszysty sos wstawiamy do kąpieli wodnej (ustaw miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą) i mocno ubiamy za pomocą trzepaczki. Sos powinien stać się jaśniejszy, bardzo puszysty i gęsty. Jeśli będzie zbyt gęsty dodajemy trochę wrzątku lub wina. Doprawiamy solą, pieprzem oraz koperkiem.



Szparagi układamy w brytfance i zalewamy sosem. Pieczemy w temp. 180 stopni, aż sos się zrumieni. Pomidora siekamy w drobną kostkę, łączymy z oliwą, posiekanym szczypiorkiem, papryczką, doprawiamy solą oraz pieprzem.



Szparagi po upieczeniu przekładamy na półmisek lub podajemy w brytfance a na wierzchu kładziemy plastry sera ze szczypiorkiem z posiekanymi pomidorami (z dodatkami).



Źródło: materiały prasowe