slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 297]

Lekka zupa cukiniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na lekkostrawną i dietetyczną zupę z cukinii. Zabieliłam ją jogurtem naturalnym. Polecam dla osób na diecie.

Lekka zupa cukiniowa

Składniki:

Lekka zupa cukiniowa

 

Sposób przygotowania:

Lekka zupa cukiniowa
Na gazie stawiamy garnek z bulionem. Obieramy ze skórki ziemniaki i marchewkę, myjemy i kroimy w kosteczkę a potem znowu wkładamy do zimnej wody.

Do gotującego się bulionu wkładamy marchew i ziemniaki, zmniejszamy gaz i gotujemy przez 10 minut. W tym czasie cukinię obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, odciskamy i dodajemy do gotującej się zupy. Przyprawiamy ziołami i solą i pieprzem do smaku. Gotujemy razem jeszcze przez 5 minut.

Po tym czasie do jogurtu dodajemy trochę gorącej zupy i go hartujemy. Wlewamy ciepły jogurt do zupy, mieszamy i razem zagotowujemy. Wyłączamy gaz i nalewamy zupę na talerze.