kolia71

kolia71

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Lekka zupa kapuściana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealna, lekka zupka na lato

Lekka zupa kapuściana

Składniki:

Lekka zupa kapuściana

 

  • 1 udko (lub mała porcja rosołowa)
  • 1,5-2 l wody
  • 1 kostka rosołku drobiowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • por
  • sól, pieprz
  • listek laurowy
  • 1 duży ziemniak
  • 1 kalarepa
  • kapusta młoda (1/4 główki – zależy od wielkości)
  • koperek

 

Sposób przygotowania:

Lekka zupa kapuściana
Udko zalać zimna wodą w garnku, gotować na wolnym ogniu 30 min, zebrać burzyny. Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę w plasterki, pora i seler ( w kostkę), kostkę rosołowa, sól, listek laurowy, ugotować rosół. Ziemniaka i kalarepę pokroić w kostkę, kapustę zaś w małe kawałki. Do gotującego się rosołu wrzucić ziemniaki i kalarepę, gotować do miękkości, wyjąć w międzyczasie miękkie udko i oddzielić mięso od kości, wrzucić z powrotem do zupy. Dodać kapustę. Jak wszystkie warzywa będą miękkie przyprawić na koniec pieprzem, dodać posiekany koperek i podawać.