Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Lekka zupa z mięsnymi kuleczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekka zupa z zielonym groszkiem i kuleczkami z mielonej wieprzowiny.

Lekka zupa z mięsnymi kuleczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekka zupa z mięsnymi kuleczkami

 

  • 2 duże marchewki
  • ok. 50 g selera korzeniowego
  • ok. 50 g pora
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 1,5 litra wody
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Lekka zupa z mięsnymi kuleczkami
Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić i drobno pokroić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju, wrzucić do niego warzywa. Smażyć ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Do podsmażonych warzyw dodać mrożony groszek, trochę soli i pieprzu, wlać wodę. Zagotować. Mięso (użyłam zmielonej szynki) dokładnie wymieszać z przyprawą w płynie i pieprzem. Z mięsnej masy formować maleńkie kuleczki (o średnicy ok. 1 cm), wrzucać je do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Lekka zupa z mięsnymi kuleczkami
Przygotowane warzywa podsmażone w garnku na oleju.
Lekka zupa z mięsnymi kuleczkami
Mrożony groszek dodany razem z solą pieprzem i wodą do podsmażonych warzyw.
Lekka zupa z mięsnymi kuleczkami
Zmielona szynka wieprzowa dokładnie wymieszana z przyprawą w płynie i pieprzem.
Lekka zupa z mięsnymi kuleczkami
Uformowane z mięsnej masy kuleczki wrzucone do gotującej się zupy.