edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Lekki biszkopt z porzeczkami i morelami

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciasto lekkie, niskokaloryczne, a co najważniejsze – szybkie do zrobienia. Tym bardziej, że najgorszą robotę wykonuje za nas mikser.

Lekki biszkopt z porzeczkami i morelami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekki biszkopt z porzeczkami i morelami

 

  • NA TORTOWNICĘ ŚREDNICY 24 CM
  • 4 jajka rozmiar L
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 15 dag czerwonych porzeczek
  • 10 dag moreli
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Lekki biszkopt z porzeczkami i morelami
Owoce umyć, dobrze osączyć. Porzeczki obrać z szypułek, morele wypestkować, pokroić na mniejsze cząstki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek, przesiać mąkę. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termo obiegu). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, i nadal ubijając, partiami dodać cukier i cukier wanilinowy. Kiedy piana stanie się szklista, mieszając na niskich obrotach najpierw pojedynczo dodać żółtka, a następnie łyżkę oleju. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć kawałki moreli skórką do dołu i rozsypać porzeczki. Foremkę od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić ciasto w środku na kilkanaście minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. *Jeśli ktoś boi się, że ciasto opadnie, może dodać troszkę proszku do pieczenia. **Zamiast wykładać papierem, tortownicę można posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Lekki biszkopt z porzeczkami i morelami
Na koniec dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.
Lekki biszkopt z porzeczkami i morelami
Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy.
Lekki biszkopt z porzeczkami i morelami
Na wierzchu ułożyc morele i rozsypać porzeczki.
Lekki biszkopt z porzeczkami i morelami
Po wystudzeniu oddzielić biszkopt od papieru do pieczenia.