jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Lekki kapuśniaczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lekka zupa z włoskiej kapusty z dodatkiem niewielkiej ilości śmietanki.

Lekki kapuśniaczek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekki kapuśniaczek

 

  • 1/2 średniej kapusty włoskiej
  • 1 marchew
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 kwaśne jabłko
  • 3 łyżki wiejskiej śmietanki
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 cebula
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • posiekana natka pietruszki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Lekki kapuśniaczek
Obieramy cebulę i jarzyny .Siekamy cebulę i szklimy ją na rozgrzanym maśle. Dodajemy pokrojone w kostkę jarzyny , przesmażamy je z cebulą. Obieramy jabłko, kroimy je w kostkę i dodajemy do jarzyn. Podlewamy jarzyny wodą.Kapustę rozkładamy na listki, wycinamy zgrubienia i kroimy je w kwadraty o boku około 1 cm. Dodajemy kapustę do jarzyn , doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym. dodajemy listki laurowe i ziele angielskie - gotujemy na małym ogniu do miękkości. Przed podaniem zaprawiamy niewielką ilością śmietanki i dodajemy natkę pietruszki.
Lekki kapuśniaczek
.Kapustę rozkładamy na listki, wycinamy zgrubienia i kroimy je w kwadraty o boku około 1 cm.
Lekki kapuśniaczek
Dodajemy pokrojone w kostkę jarzyny , przesmażamy je z cebulą.
Lekki kapuśniaczek
. Dodajemy kapustę do jarzyn , doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym.
Lekki kapuśniaczek
Zaprawiamy niewielką ilością śmietanki.