Sylwia20

Sylwia20

Kucharz
[Przepisów: 11]

Lekki keks z owocami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekki keks z owocami Owoce rozgotować, garnek zdjąć z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, zmiksować, ochłodzić i wlać do formy z resztą galaretek. Przykryć ostatnią warstwą herbatników, wstawić do lodówki, chłodzić całą noc.

Lekki keks z owocami

Składniki:

Lekki keks z owocami

 

  • 50 dag śliwek
  • po 1 opakowaniu galaretki wiśniowej i cytrynowej
  • 50 dag jabłek
  • 1 szklanka soku wiśniowego
  • 3 opakowania herbatników
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cytryna
  • 30 dag kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Lekki keks z owocami
1. Śliwki wydrylować, przełożyć do garnka, zalać sokiem wiśniowym, wsypać 1 łyżkę cukru i gotować 3 minuty. Połowę owoców wyjąć, resztę gotować kolejne 3 minuty, zestawić z ognia, wsypać galaretkę wiśniową, zmiksować i ostudzić. 2. Formę wyłożyć folią, wylać galaretkę, ułożyć śliwki. Śmietanę kremówkę ubić z łyżką cukru i cukrem waniliowym, połączyć z żelatyną. Na galaretce ułożyć 1/3 herbatników, zalać śmietaną, przykryć 1/2 pozostałych herbatników i ochłodzić. #. Jabłka pokroić, przełożyć do garnka, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Dodać resztę cukru i 1/2 szklanki wody. Owoce rozgotować, garnek zdjąć z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, zmiksować, ochłodzić i wlać do formy z resztą galaretek. Przykryć ostatnią warstwą herbatników, wstawić do lodówki, chłodzić całą noc.